Hrady.cz
Monumentální palác po vzoru vídeňské novorenesanční architektury si v l. 1861–63 nechal postavit Prokop hrabě Lažanský. Autorem projektu je Vojtěch Ignác Ullmann, stavitelem byl František Havel. V budově je proslavená kavárna Slávia a sídlo FAMU.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Palác Lažanských na rohu Národní třídy a Smetanova nábřeží je jednou z posledních pražských palácových staveb, sloužících jako reprezentativní šlechtické sídlo. Nechal si jej v letech 1861–1863 postavit Prokop hrabě Lažanský. Místo, kde palác stojí, bylo prokazatelně využíváno od 14. století. Tehdy zde byla lázeň zvaná Malovaná. Tu koupil řád křižovníků s červenou hvězdou a založil zde špitál sv. Anežky pro chudé a nemocné ženy, fungující potom až do josefínské reformy roku 1784. Při regulaci nábřeží na konci 30. let 19. století zde vznikl prostor pro novou zástavbu, který na počátku 60. let využil architekt Vojtěch Ignác Ullmann pro výstavbu nového paláce. ...

popis

Monumentální novorenesanční palác po vzoru vídeňské novorenesanční architektury se skládá ze čtyř trojpatrových křídel a dvou dvorů. Hlavní průčelí je situováno do nábřeží, nad portálem je kartuš s erbem hrabat Lažanských.

Praha 1-Staré Město
    Další paláce, domy