Hrady.cz
Původně renesanční dům, upraven při raně barokních úpravách v polovině 17. stol. a pozdně barokně po roce 1735 (snad za účasti F. M. Kaňky). V patře dochovány barokní štuky a malby.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Barokní palác ve strategické poloze v podhradí, který kromě hrabat Lažanských vlastnili i Černínové z Chudenic či Valdštejnové. Nejstarší zmínka o městišti paláce je z roku 1479. Po požáru gotického domu v roce 1541 zůstala parcela nějaký čas pustá. V polovině 16. století zde byl postaven renesanční dům (jeho zbytky jsou doposud patrny v přízemí budovy). Současná podoba paláce vznikla při raně barokních úpravách mezi lety 1640–1670 a pozdně barokních úprav F. M. Kaňky v letech 1735–1739 nákladem tehdejšího majitele Jana Jakuba Gelnhause. Dnes v soukromých rukou, složí jako kanceláře a k bydlení.

popis

Dvoupatrová trojkřídlá budova na obdélné parcele. Ze strany hradního vrchu je zahrada. Na uličním průčelí je trojúhelníkový štít s erbem Lažanských v tympanonu. V přízemí jsou dva barokní portály, levý je slepý. Dvorní fasádu tvoří pavlače s vrcholně barokním zábradlím. Místnosti jsou zaklenuty různými typy kleneb, v přízemí uličního traktu převážně raně barokními, v zadním traktu vrcholně a pozdně barokními. V 1. patře uličního traktu se