Hrady.cz
Zaniklý hrad, dle archeol. nálezů z období 14. –15. stol. Nedaleká ves Lom patřila ve 14. stol. k panství hradu Příběnice, za husitské revoluce obsazena Táborem, poté zdejší hrádek zanikl.
Dobře jsou patrné už jen příkopy
Šipky naznačují zbytek příkopů
Graficke pismenko Zaniklý hrad asi 5km jižně od Tábora u stejnojmenné vesnice. Místo, kde stával hrad je dnes osázeno malými buky. Patrné jsou pouze příkopy a vyvýšenina na které tento nevelký hrádek hejtmana Poberty z Lomu stával.
28.5. 2002

historie

Ves Lom patřila ve 14. století k panství hradu Příběnice, jak o tom svědčí zpráva z rožmberského urbáře z r. 1379. Po vypuknutí husitské revoluce byla obsazena Táborem, přičemž místní tvrz zanikla.
    Jaroslav Špiroch , 4.8. 2009

popis

Tvrz byla založena východně od vsi, asi 500 m od jejího jádra, na západní straně terasy v poloze "Na hrádku", asi 10 m nad Maršovickým potokem. Jádro tvrziště podkovovitého půdorysu o rozměrech 51 x 22 m je odděleno od ostatního terénu příkopem širokým 3 až 5 m a navíc chráněno vnějším valem vysokým kolem 1,5 m. Archeologický materiál datuje život tvrze rámcově do 14. a 15. století.
    Encyklopedie českých tvrzí,II.díl,kolekt.aut.,nakl.Argo, Jaroslav Špiroch , 4.8. 2009

zaniklý