zvonice u kostela sv. Václava

Václavice - Dobenín
Hranolová zděná jednopatrová zvonice, pravděpodobně renesančního stáří. Stojí nedaleko kostela sv. Václava, připomínaného v polovině 13. stol., jediného pozůstatku zaniklé vsi Dobenín. Ve zvonici jsou dva zvony – z konce 15. a z konce 16. stol.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Kolem kostela a zvonice vede naučná stezka „Po stopách války 1866“ (nedaleko kostela jsou 2 různé pomníky, vztahující se k této válce), v okruhu několika kilometrů desítka dalších. Kromě toho zde končí žlutá turistická značka z Náchoda. Cca 300 metrů je železniční zastávka Václavice. Parkovat lze nedaleko kostela.
7.4. 2009

popis

Hranolová masivní zděná jednopatrová zvonice je pravděpodobně renesanční. Je poměrně prostá, bez výrazného členění a ozdob, s masivními opěráky a jednoduchou stanovou střechou. Stojí nedaleko kostela sv. Václava, jediného pozůstatku zaniklé vsi Dobenín. Ve zvonici jsou dva zvony – jeden z konce 15. a druhý z konce 16. století.

Náchod  (NA)

Další zvonice v okolí