Hrady.cz
Raně gotický kostelík zaniklé vsi Dobenín ze 13. století, poprvé zmiňován v roce 1359, v okolí se odehrály střety s husity a s pruskými vojsky. Obnoven v roce 1925. V kostele je hrobka Straků z Nedabylic.
pohled od severu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Kostel původně ležel ve vsi Dobenín, poprvé uváděné v roce 1068. Tehdy se zde pod širým nebem konal sněm, který volil pražského biskupa. Předsedal mu král Vratislav I. a proti jeho vůli čeští páni zvolili Přemyslovce Jaromíra. V roce 1259 je uváděna fara, kostel sv. Václava je pak poprvé zmiňován v roce 1359, i když je pravděpodobně starší. V blízkých lesích číhala na počátku roku 1424 vojska Jana Městeckého z Opočna, Petra z Červené Hory a Artuše z Černčic na Jana Žižku, vracejícího se z bojů na Moravě. 3. ledna se zde s husity střetla a prohrála. Dobenín byl husity zničen a zanikl. Další boje se v okolí kostelíka konaly v roce 1866, kdy se tu střetla vojska rakousko-pruská. Tehdy byl kostel poškozen. Zásadně obnoven byl v roce 1925.
Milan Caha (zdroj: Poche E.: Umělecké památky Čech 4 (T-Ž), Akademia, Praha 1982), 22.4. 2009

popis

Jednoduchý kostelík si zachoval svůj prostý raně gotický charakter. Je obdélný, jednolodní, s pravoúhlým presbytářem, se sakristií na jižní straně a předsíňce na západě. V závěru je zazděné hrotité okno s nepatrnými zbytky kružby ze 14. století, na severní straně další hrotité okénko. Ve zdech jsou zazděny koule z prusko-rakouské války. Presbytář je sklenut křížovou klenbou, vítězný oblouk je hrotitý. Vybavení je převážně barokní. V kostele je

Náchod  (NA)
    Václavice