palác Pachtů z Rájova

Langerovský dům
Vrcholně barokní palác na místě čtyř středověkých domů, sjednocených v 15. stol. Autorem vrcholně barokní přestavby je K. I. Dientzenhofer. Ve 30. l. 20. stol. upraven na banku. V jedné místnosti strop s výzdobou z doby Dientzenhoferovy přestavby.
průčelí do Celetné ulice
© Milan Caha 01/2012
Graficke pismenko Na městišti paláce stávaly čtyři středověké domy. Ty byly nejprve v 15. století sjednoceny, posléze prošly renesanční a raně barokní přestavbou. Na konci 17. století palác vyhořel. V roce 1737 jej koupil rytíř Josef Ignác von Langer. Ten si u Kiliána Ignáce Dientzenhofera objednal projekt přestavby ve slohu vrcholného baroka, která byla dokončena v roce 1740. V letech 1801–1822 vlastnili palác Pachtové z Rájova, kteří jej nechali částečně klasicistně upravit. Ve 30. letech 20. století byl palác sídlem banky, což si vyžádalo významné úpravy. K úpravám interiérů pak dále došlo v 80. letech 20. století.

popis

Palác je čtyřkřídlý, křídla obklopují od 30. let 20. století zastřešený dvůr. Hlavní průčelí je situováno do Celetné ulice. Nad portálem jsou medailony Marie Terezie a Františka Lotrinského. V přízemí se dochovaly barokní klenby. Schodiště, rovněž barokní, je opatřeno klasicistním zábradlím. V jedné místnosti 1. patra se dochoval strop s výzdobou z doby Dientzenhoferovy přestavby.

Praha 1-Staré Město
    Další paláce, domy