Hrady.cz
Reliéfní pozůstatky netypického hradu založeného kolem roku 1282 Benešem ze Štítiny, opuštěného ve 2.pol. 14. stol., zaniklého požárem. Na hradě nalezen soubor luxusních keramických a kovových artefaktů.
Strálek
Zbytek menší zděné budovy v zadní části jádra
Graficke pismenko Hrad Strálek (Štrálek) se nachází asi 3 km jihozápadním směrem od Rýmařova a jeho reliéfní pozůstatky najdeme na krátké ostrožně vybíhající z kopce Strálku do údolí Stráleckého potoka.
Ondřej Štěpánek podle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, 2001, 21.10. 2007

turistické

Na hrad se nejlépe dostaneneme z obce Skály. Odtud sejdeme po cestě do údolí až k modré turistické, dále pokračujeme po červené k rozcestí Pod Strálkem a odtud jdeme po odbočce ke hradu. Dále můžeme pokračovat po červené 3, 5 km do Rýmařova.
    Jan Laurýn, 26.12. 2007

historie

Hrad vystavěl pravděpodobně kolem roku 1282 Beneš ze Štítiny erbu zavinuté střely, tedy příslušník štítinské odnože mocných Benešoviců. Tento Beneš se podle opisu dochované pečetě psal od roku 1282 „de Stralek“. Po hradě se dále roku 1323 psali potomci Beneše, Zbyněk a Dobeš. Již v této době však začal význam hradu upadat. Zbyněk a Dobeš ze Štrálku roku 1349 odprodali vsi, které patřili k hradu a zajišťovali jeho provoz a zakoupili se na

popis

Hrad měl dvojdílný rozvrh. Od stoupající planiny před hradem odděloval ostrožnu s hradem příkop o šířce 20–27 m, který byl pracně vylámán ve skále. Takto získaný kámen byl využit ke stavbě vlastního hradu. Za tímto příkopem se nacházelo čtyřhranné předhradí (65 x 45 m), které od přístupové cesty, která převyšovala jeho plochu asi o 9 m, chránil mohutný štítový val dodnes vysoký cca 3 m. Cesta k předhradí vedla úboční cestou od východu, pak

nepatrné zbytky zdí
     Bruntál  (BR)