Hrady.cz
Zámek přestavěn z tvrze jičínskými jezuity na přelomu 17. a 18. století. Tvrz se poprvé připomínaná v r. 1368 jako majetek Čéče z Tuře. Původní tvrz zpustla za držení Berků z Dubé v l. 1529 – 1542. V r. 1542 ji koupil Albrecht mladší z Valdštejna.
zámek Tuř
Graficke pismenko Tuř se připomíná poprvé v r. 1368, kdy zde měl majetek Čéč z Tuře. Koncem 14. a na počátku 15. století je doloženo ještě několik zemanů, kteří užívali přídomku z Tuře. V druhé polovině 15. století se připomíná rod Tuřských z Dřevěnic, který vlastnil též majetky v Jičíně. Tvrz se však připomíná až v r. 1542, kdy ji spolu s dvorem a vsí Tuří a dalšími dvěma vesnicemi kupoval Albrecht mladší z Valdštejna. Tehdy však byla již pustá. Zpustla pravděpodobně za panství Berků z Dubé v l. 1529 – 1542. Albrecht mladší z Valdštejna nebo jeho syn Jan mladší z Valdštejna tuřskou tvrz obnovili, jak o tom svědčí údaj ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 15.3. 2009

tvrz přestavěná na zámek