hrad Pustý zámek

Weisenštejn, Vaisenštejn, Pustý hrad
Téměř zaniklý hrad. Zmiň. v pramenech pouze v zápisu o loupež. vpádu rytíře Ulmana z Linavy na úz. vratislav. biskupství, po němž se stáhl na hrad „weyssensteyn“. Datum zápisu neznámý, odhadem obd. 1318–1342. Nálezy keramiky z obd. 14.–15. stol.
Veisenštejn - hradní skála
2003 ©Puffin Puffin
Na místě, kde stával hrad lze dnes nalézti jen skromné zbytky strážního hrádku který stával na Bílém potoce.
28.5. 2002

Pustý zámek
    Hrádek Weisenštejn či Pustý zámek nedaleko Vrbna pod Pradědem řadí přední badatelé mezi skupinu tzv. strážních hrádků s celní funkcí. Odpovídala by tomu i jeho poloha a celková dispozice na výrazné skále nad údolím Bílého potoka. Kdo by chtěl hrádek navštívit, pak nejjednodušší cesta k němu vede právě z Vrbna pod Pradědem. Necelých 5 km západně od centra města se při soutoku Střední Opavy a Bílého potoka se rozkládá osada Bílý potok. Jedná se

dějiny hradu
    Jedinou písemnou zmínkou o Weisenštejnu je zápis o loupežném vpádu Ulmana z Linavy na území vratislavského biskupství, po němž se s kořistí a zajatci stáhl na hrad „weyssensteyn“. Nevíme ani, kdy přesně k tomu došlo, rámcově lze tuto událost zařadit do intervalu let 1318 a 1342. Bližšímu datování nepomohly ani skromné keramické zlomky obecně zařaditelné do širokého rozmezí 14. a 15. století.
    popis
    Weisenštejn je jedním ze dvou opevněných lokalit využívajících dvě nedaleká (cca 300 m) osamocená skaliska vystupující z příkrého svahu spadajícího do údolí Bílého potoka. Opracovaný skalní blok s kolmými boky vystupující nad úroveň terénu o 8-18 m má využitelnou přibližně čtvercovou vrcholovou plošinu, rozpadající se na dvě výškové úrovně. Nižší severní část ze tří stran obklopovala mohutná cca 3,5 m silná hradba, na zbývající straně obdélnou

nepatrné zbytky zdí
     Bruntál  (BR)