Hrady.cz
Barokní dům postaven před rokem 1725 na místě 5 středověkých domů, klasicistně přestavěn v roce 1860 Josefem Šímou. Dnes je v objektu umístěn hotel. V jeho kavárně lze vidět studnu středověkého domu.
průčelí domu do Celetné ulice
© Milan Caha 03/2009
Graficke pismenko První dům, který je na tomto městišti uváděn, pochází z roku 1333. Fragmenty tohoto prvního domu se dochovaly ve sklepeních. V roce 1416 získal dům královský kuchař Hájek z Hodětína. Další domy vznikly rovněž velmi brzy. V domě s průčelím do Celené ulice byl ve středověku pivovar a sladovna. Ke spojení domů došlo podle některých pramenů již za vlastnictví Valdštejnů v 16. století, jiné prameny však v 16. století stále uvádějí 4 domy, všechny v držení Berků z Dubé a Lipé. Začátkem osmnáctého století sloužil dům jako obecní hostinec. V roce 1725 je dům uváděn jako nově postavený. V 19. století došlo k dalším úpravám ( J. ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.), Umělecké památky Prahy - Staré Město a Josefov, Academia, Praha 1996), 14.3. 2009

popis

Rozsáhlý čtyřkřídlý třípatrový objekt s lichoběžníkovým, částečně proskleným dvorem tvořícím lobby hotelu. Hlavní průčelí je orientováno do Celetné ulice. Zdobí jej střední risalit, pozdně klasicistní zábradlí balkónů a domovní znamení – plastika anděla. Průčelí do Královodvorské a Templové ulice jsou prostší. Ve dvoře jsou zasklené klasicistní pavlače. Část sklepů je gotická (v dnešní kavárně je k vidění gotická studna). Většina prostor je

Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.), Umělecké památky Prahy - Staré Město a Josefov, Academia, Praha 1996), 20.3. 2009

Praha 1-Staré Město
    Další paláce, domy