Hrady.cz
Poutní kaple, postavená 1725–7 na místě staršího objektu. Vyhořela 1781, opravena 1785, zrušena 1786. Obnovena 1833, jako poutní do 1960. Poté zdevastována, zničeno vnitřní zařízení. Opravena 1993–2003, dnes lapidárium, koncertní síň a galerie.
Graficke pismenko Výstup od vintířovského zámeckého parku po trase křížové cesty, dnes lemované moderními sochami. O akcích, při kterých je kaple přístupná, se informujte na kontaktním webu.
Ivan Grisa , 14.3. 2009

Poutní kaple Panny Marie Pomocné nad Vintířovem
    Poutní kaple, postavená 1725–27 jako poděkování za překonání moru na místě staršího objektu, postaveného hraběnkou Losyovou roku 1685 (vysvěcena 1695). Vyhořela po úderu blesku 8. 7. 1781, opravena 1785, zrušena 1786, budova a zařízení prodáno majiteli panství. Roku 1825 se kníže Windischgrätz rozhodl přestavět ji na letohrádek. To vyburcovalo obyvatele ke sbírce na obnovu jejího původního účelu. Znovu vysvěcena 14. 7. 1833, jako poutní

Ivan Grisa, podle informační tabule u kaple, 14.3. 2009

Chomutov  (CV)