Hrady.cz
Původně tvrz uváděna r. 1349. Kolem r. 1540 pustá, obnovena r. 1560 v renesančním slohu. Ve 2. pol. 17. století ji Sinzendorfové přestavěli na nevelký dvoukřídlý barokní zámek. Budova výrazně přestavěna. Dnes slouží obytným a komerčním účelům.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko V Říčanech jsou uváděny dvě tvrze, jedna připomínaná ve 13. století a uváděná též jako hrádek, ležela severozápadně od obce. Druhá je uváděna v roce 1349, v souvislosti s jejím majitelem Alberem. Další zmínka z roku 1490 uvádí majitelku tvrze paní Dorotu. V roce 1539, či snad 1540 tvrz získali Osovští z Doubravice, tvrz je však uváděna jako pustá. Kolem roku 1560 ji Osovští obnovují a přestavují v renesančním slohu. Za jejich vlastnictví sloužila ještě jako panské sídlo. Ve 2. polovině 17. století ji získávají Sinzendorfové a Jan Waikart hrabě ze Sinzendorfu ji nechal přestavět v nevelký dvoukřídlý barokní zámek. Někdy v té době ...
Milan Caha (zdroj: Plaček, M.: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2007), 15.3. 2009

tvrz přestavěná na zámek
     Brno-venkov  (BO)