Hrady.cz
Mohutná zvonice na obdélném půdorysu vznikla pravděpodobně ve druhé polovině 15. stol. V průběhu 16. století získala atikové ukončení, v českých zemích jen zřídka užívané. Od požáru 1677 zřícenina, dosud s pozůstatky sgrafitové omítky.
Zvonice od jihu
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Na návsi ve Vyšehořovicích můžete spatřit na oploceném pozemku za obecním úřadem zříceninu hranolové věže zvonice zbudovanou vyšehradskou kapitulou v 2. polovině 13. stol. Jižně od obce je možné nalézt opuštěné lomy, kde je bohatý výskyt zkamenělin rostlin.
28.5. 2002

Zvonice u kostela svatého Martina v Vyšhořovicích
    Jedna z nejzajímavějších českých zvonic vznikla pravděpodobně ve druhé polovině 15. století (nejpozději počátkem století 16.) poměrně daleko od zdejšího raně gotického kostela. Tato poloha spolu se zachovalým sklepem vedla k úvahám o tom, že zvonice byla původně druhou vyšehořovickou tvrzí. Tuto domněnku vyvrátil stavebně historický průzkum, z něhož vyplývá, že patro se zvonovými okny (jejichž existence je s funkcí tvrze neslučitelná) plynule

Ivan Grisa, dle Michael Rykl: Proměny a souvislosti středověkých staveb ve Vyšehořovicích u Českého Brodu, in Castellologica Bohemica 4, Praha 1994, 1.6. 2009

Praha-východ  (PH)
    Vyšehořovice