Hrady.cz
Novogotická budova z l. 1893–5 sloužila do r. 1932 jako sídlo ředitelství největšího chemického podniku v českých zemích. Od té doby sídlo výzkumného ústavu. Uvnitř dochovány pův. interiéry schodišťové haly a zasedací místnosti s malbami J. Reinera.
Spojovací křídlo starého a nového ředitelství
Graficke pismenko Staré ředitelství stojí na rohu ulic Revoluční a U chemičky, přímo proti výpravní budově železniční stanice Ústí n. L. západ. Před ním zastavují trolejbusy a autobusy místní MHD (zastávka Západní nádraží). Od městského centra asi 400 m západně. Budova bývá přístupná během Evropských dnů kulturního dědictví (EHD).
Ivan Grisa , 13.3. 2009

Staré ředitelství Spolku pro chemickou a hutní výrobu v Ústí nad Labem
    Roku 1856 byl v polích západně od města Ústí založen nový chemický podnik, který měl zpracovávat suroviny z blízkého okolí i dovezené po Labi z Německa. Původní záměr na kombinaci s hutní výrobou sice nebyl nikdy uskutečněn, v názvu továrny však dodnes zůstal. Továrna i město se začaly rychle rozrůstat, takže brzy došlo k jejich vzájemnému splynutí, dodnes unikátnímu a konfliktnímu. V letech 1893–95 si továrna podle projektu svého podnikového

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 7, 13.3. 2009

Ústí nad Labem  (UL)