Hrady.cz
Čtyřkřídlý renesanční palác, vybudován Rožmberky r. 1541, rozšířen v l. 1573–74. Od 50. let 18. stol. přestavěn A. Luragem pro Ústav šlechtičen. Ten zde sídlil do r. 1919. Od r. 2008 je budova částečně přístupna veřejnosti.
Ústav šlechtičen z jižních zahrad Pražského hradu
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Na místě tohoto rozlehlého areálu je doložena jednotlivá zástavba ve 13. a 14. století. Část tohoto pozemku v roce 1513 získali páni z Rožmberka. Požár v roce 1541 vytvořil prostor pro novou výstavbu. Vlašský stavitel Hanse zde pro Rožmberky nejprve postavil čtyřkřídlý palác s arkádami a branou do Jiřské ulice. Později Rožmberkové získali sousední domy pánů ze Švamberka a z Rožmitálu, a palác rozšířili o rozlehlou zahradu s arkádovým ochozem. Stavbu prováděl v letech 1573–74 Ulrico Avostalis. Roku 1600 získal palác Rudolf II. a spojil jej s Ludvíkovým křídlem Královského paláce. Ve 20. letech 18. století bylo Thomasem ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.) Umělecké památky Prahy - Hradčany, Academia, Praha 2000), 15.3. 2009

popis

Z původního renesančního paláce pochází dispozice o dvou nádvořích, přízemí se vstupní arkádou, východní křídlo paláce Švamberků, sklepy pod nádvořím a sklepní části při jižní hradební zdi. Interiéry byly v baroku upraveny pro potřeby ústavu. Chovanky obývaly 1. a 2. patro ústavu, dále zde měla byt abatyše, byly zde společenské místnosti, chór, kaple Nejsvětější Trojice a Neposkvrněného početí Panny Marie a hospodářské zázemí.

Praha 1-Hradčany
    Další paláce, domy