Hrady.cz
Farní kostel sv. Jiljí je pozdně gotická stavba z let 1522–1523. Pozdně barokní oratoř byla přistavěna v roce 1773. Věž byla zvýšena v letech 1830–1831.
© Milan Caha 11/2008
Graficke pismenko Původní vlašimský farní románský kostel Panny Marie Vítězné byl poprvé zmiňován roku 1303. Dnešní farní kostel sv. Jiljí je pozdně gotická stavba z let 1522–1523. Pozdně barokní oratoř byla přistavěna v roce 1773. Věž byla zvýšena v letech 1830–1831.
Milan Caha (Zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 4. T - Ž. Academia, Praha 1982), 13.3. 2009

popis

Jednoduchá jednolodní obdélná stavba s polygonálním presbytářem s opěráky. Průčelí zdobí trojhranný štít se sloupky na způsob fiál. Presbytář je zaklenut křížovou žebrovou klenbou o dvou polích, je v něm gotický svatostánek a portál. Vítězný oblouk je hrotitý. V interiéru je novogotická kazatelna, dva boční pseudorenesanční oltáře a hlavní pseudogotický oltář sv. Jiljí z r. 1886, s obrazem od J. V. Myslivečka. Nástropní obrazy v lodi a sklomalba

Benešov  (BN)
    Vlašim