Hrady.cz
Původně biskupská tvrz, postavená stavební hutí Jana IV. z Dražic počátkem 14. století. Dochována řada architektonických prvků. Od počátku 18. století hospodářské využití (sýpka), v současné době prázdná a chátrající.
© Milan Caha 03/2008
Graficke pismenko Nedaleko západního okraje Prahy ve vesničce Litovice, která je součástí města Hostivice, se nalézá gotická tvrz založená Řehníkem z Litovic r. 1266. Koncem 17. stol. přebudována na sýpku, nyní nevyužita.
28.5. 2002

historie

Tvrz Litovice se nachází ve vsi stejného jména, která je dnes součástí města Hostivice. Vznikla při poplužním dvoře kolem r. 1330, i když písemná zpráva o ní se v pramenech objevuje až r. 1405. Je jednou z mála gotických tvrzí, která si zachovala do dnešních dnů původní stavební dispozici. Ve 13. století patřily Litovice Ŕehníkovi z Litovic, který se poprvé připomíná r. 1266 jako královnin podkomoří. Jeho bratr byla pražský biskup Jan III.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 15.6. 2004
    popis
    Tvrz v Litovicích je mohutná obdélná třípatrová budova, vystavěná z opuky. V jižní části je pravoúhlý výstupek kaple a přístavek točitého schodiště do vyšších pater. Gotická okna byla podobně jako na jiných stavbách Jana z Dražic nejen hrotitá s kružbami, ale i obdélná s profilovaným ostěním. Přízemí tvrze, které je dnes hluboko pod terénem a zčásti zasypané, dělila původně příčná zeď ve dvě místnosti, sklenuté křížovou klenbou. Dnes je tvrz

Tvrz Litovice
    Mezi Prahou a Únhoštěm asi uprostřed spatřuje se ve vsi Litovicích stará, ovšem však několikráte opravená tvrz. Čteme-li staré zprávy o ní, naplňuje nás podivením, že ještě dnes stojí. Nejednou byla opustlá, ale vždy zase opravena. Tak na př. r. 1591 bylo stavení zlé, dobré střechy nebylo a všecko na upadení téměř viselo. Kuchyně klenutá povrchu byla trhlá a okolo ní tráva zelená rostla. V 17. století opakuje se tento obraz, a přece dosud stojí

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 18.3. 2017

Praha-západ  (PZ)