Hrady.cz
Jednolodní farní kostel sv. Vavřince, postaven před r. 1255. Před polovinou 16. století byla přistavěna sakristie a loď. V r. 1620 pobořen a v r. 1645 vypleněn Švédy. R. 1908 přistavena nová sakristie a sjednoceny fasády.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Kostel sv. Vavřince byl postaven před rokem 1255. Z této doby se zachovalo obvodové zdivo obdélníkového presbytáře a východní část obvodových zdí lodi. Před polovinou 16. století byla přistavěna sakristie a loď. V roce 1620 byl kostel pobořen vojsky poraženými v bitvě na Bílé hoře. Kostel byl znovu postaven ale brzo – v roce 1645 – byla vypleněn Švédy. Roku 1670 byla věž zvýšena o zvonové patro. Roku 1908 byla přistavena nová sakristie a sjednoceny fasády.
Milan Caha (zdroj: Samek B.: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, A/I, Academia, Praha 1994), 13.3. 2009

popis

Jednolodní stavba s obdélnou lodí a s obdélným, odsazeným presbytářem. K severní zdi presbytáře přiléhá stará a k jižní zdi nová sakristie. Věž je hranolová, podvěžím vede boční – původní hlavní – vchod do kostela. Dnešní hlavní vstup je v ose západního průčelí. Kruchta stojí na mohutných toskánských sloupech.

Brno-venkov  (BO)
    Domašov