Hrady.cz
Jednoduchý jednolodní kostel, postavený v r. 1754 jako náhrada za gotický farní kostel, připomínaný r. 1349, který r. 1706 podlehl požáru. Kostel má opačnou orientaci, než je u katolických kostelů zvykem.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko První farní kostel sv. Petra a Pavla, malý gotický chrám zmiňovaný roku 1349, stával původně dále od centra obce, na návrší obehnaném hradbou. Zmínky o něm uvádějí, že měl tři oltáře a tři zvony. Požár 16. července 1709 jej poškodil natolik, že ani oprava v roce 1736 neodvrátila hrozbu jeho zhroucení a z bezpečnostních důvodů byl opuštěn. V roce 1754 začala výstavba nového kostela stejného zasvěcení nedaleko bývalé tvrze.

Říčany u Brna
    První písemná zmínka Říčanech je z roku 1237. V darovací listině Václava I. jsou uváděni bratři Karel, Beneš a Ladislav z Říčan jako svědkové. Rod pánů z Říčan, se znakem dvou křížem přeložených bradatic, sídlil na tvrzi na skalnatém ostrohu za vesnicí. Tvrz zpustla před rokem 1539 a později, pravděpodobně ještě v 16. či v 17. století, bylo panské sídlo přeneseno do centra obce, do sousedství současného kostela. Časem přestalo být užíváno a

popis

Jednoduchá jednolodní barokní stavba o délce 26 m a šířce 10 m, s obdélníkovou lodí, presbytářem a sakristií v ose. Hranolová věž vysoká 32 m je nad vstupním východním průčelím. Kostel má netradičně umístěný oltář na západě a hlavní vchod na východě. Tuto zvláštní orientaci si vyžádala únosnost podloží, protože část kostela je postavena na zavezeném rybníku a navážka by neunesla věž.

Brno-venkov  (BO)
    Říčany