Hrady.cz
Největší židovský hřbitov v ČR, s cca 25 000 pohřbenými, s tisíci klasicistních, novogotických, novorenesančních, secesních, puristických a konstruktivistických náhrobků. Pohřbeni jsou zde např. F. Kavka, J. Orten, O. Pavel. Založen r. 1890.
vstup na hřbitov
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Vchod na hřbitov je v bezprostřední blízkosti stanice metra A a zastávek řady tramvají a autobusů MHD. Hřbitov je jako jediný pražský židovský hřbitov stále používán k pohřbívání. Při vstupu je třeba dodržovat některá pravidla, například je třeba, aby muži měli pokrývku hlavy .
10.3. 2009

historie

Nový židovský hřbitov na Žižkově je největším židovským hřbitovem u nás. Má rozlohu více než 10 ha (je 10x větší než starý židovský hřbitov v Praze - Josefově) a plánován byl pro cca 100 000 hrobů. Založen byl v roce 5650 židovského kalendáře (1890 po Kr.), kdy nahradil již nevyhovující starý židovský hřbitov ve Fibichově ulici na Žižkově. Většina staveb na hřbitově – obřadní síň s modlitebnou, dům očisty, správní budovy, brány – je postavena v

židovské památky
    Praha 3-Žižkov