Negrelliho viadukt

Karlínský viadukt, viadukt Společnosti státní dráhy
Klasicistní kamenný viadukt, druhý nejstarší stojící most přes Vltavu v Praze, z l. 1846–49. Dílo Aloise Negrelliho von Mold-Elbe. S délkou 1110 metrů byl do roku 1910 nejdelším mostem Evropy.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Negrelliho viadukt (dříve nazývaný spíše viadukt Společnosti státní dráhy) spojoval Nádraží Společnosti státní dráhy (dnes Masarykovo nádraží) s Bubny. Je druhým nejstarším stojícím mostem přes Vltavu v Praze a prvním pražským železničním mostem. Byl součástí drážďanské větve Severní státní dráhy Olomouc–Praha–Drážďany, schválené roku 1842. Stavba mostu začala na jaře 1846, dokončen byl 1849 a uveden do provozu 1. června 1850. Trasu mostu navrhl a stavbu měl řídit Jan Perner. Než však došlo k její realizaci, tragicky zahynul. Stavbou byl pověřen významný rakouský stavitel Alois Negrelli, projektant Suezského průplavu a autor regulace několika velkých ...
Milan Caha (zdroj: Dušan Josef: Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2002), 12.3. 2009

popis

Most je dlouhý 1110 metrů a do roku 1910 byl nejdelším mostem Evropy. Šířka mostovky je 7,6 m a od počátku byl plánován pro dvě koleje. Začíná v části Nového Města spadající do katastrálního území Praha 8, u autobusového nádraží Florenc jde po hranici mezi Novým Městem a Karlínem, pokračuje Karlínem, přes ostrov Štvanice do bubenské části Holešovic. Tvořen byl 87 kamennými oblouky, částečně pískovcovými a částečně žulovými. Volná místa pod

most
    Praha 8-Karlín