Hrady.cz
Při napojení přestavěné lánské koněspřežky na Severní státní dráhu (1868) bylo nutno projít jižním okrajem Stromovky. Buštěhradská dráha tento problém vyřešila krátkým tunelem (prvním v dnešní Praze), nad kterým stojí bývalý strážní domek.
Západní (horní) portál tunelu a strážní domek z Korunovační ulice
Graficke pismenko Tunel se nachází v jižní části Stromovky, přístupný je z ulice Nad Královskou oborou. Nejbližší zastávka MHD Letenské náměstí, odtud Čechovou ulicí k severu. Oba portály viditelné z parkových cest, nepřístupné.
Ivan Grisa , 7.3. 2009

historie

Nejstarší železniční trať na území dnešní Prahy, koněspřežka do Lán, končila na nádraží Bruska (dnes Praha - Dejvice). Poté, co tuto trať převzala Buštěhradská dráha a přestavěla ji na parní provoz, snažila se ji napojit na síť dalších společností. Nejbližším možným místem byly Bubny, kudy procházela trať Severní státní dráhy. Roku 1868 byla dostavěna krátká, ale technicky náročná spojka a vznikla i železniční stanice Bubny. Průchod jižním

technická památka
    Praha 7-Bubeneč