Hrady.cz
Kostel byl založen v první polovině 12. stol., zmiňován r. 1184. Po požáru r. 1278 přistaven presbytář. V r. 1359 byla přistavěna kaple Panny Marie, v r. 1365 kaple Všech Svatých, které by v r. 1734 spojeny. Po r. 1989 byl kostel opraven.
pohled od jihu
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Kostel, původně zasvěcený sv. Petru, byl založen v první polovině 12. století, první písemná zmínka pochází z roku 1184. Jednalo se o vlastnický tribunový kostel s téměř čtvercovou lodí a apsidou, později – po požáru v roce 1278 – nahrazenou dlouhým a vysokým presbytářem. V té době byly v Načeradci dvě fary; k jedné měli podací právo páni ze Šelmberka, ke druhé páni z Vlašimi. Kostel byl spojen lávkou s tvrzí, která stála západně. Za biskupa Tobiáše z Bechyně byl kostel opevněn. V roce 1359 byla na severní straně přistavěna kaple Panny Marie, a v roce 1365 Maršík a Vítek ze Šelmberka vystavěli v jejím ...
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 2. K - O. Academia, Praha 1978), 1.3. 2009

Benešov  (BN)