Hrady.cz
Barokní sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého pochází z doby kolem roku 1730. Sloup je dílem barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna, nebo byl vytvořen v jeho dílně (dílně bratří Pacáků). Od r. 1958 je sloup chráněnou nemovitou kulturní památkou, od r. 2004 je součástí vesnické památkové zóny.
barokní sloup sv. Jana Nepomuckého
Práce Matyáše Bernarda Brauna (1684-1738) nebo jeho dílny
Vesnice Chotěborky je součástí obce Vilantice.
10.11. 2012

Chráněná památka ČR, součástí vesnické památkové zóny (VPZ)
    24.6.2004 byla část obce Chotěborky prohlášena za chráněnou vesnickou památkovou zónu (území s historickým prostředím obsahujícím dochované soubory lidové architektury). Samostatně chráněnými památkami, které jsou součástí VPZ, je kostel Nanebevzetí Panny Marie, barokní sloup sv. Jana Nepomuckého a venkovská usedlost – rodný dům F. X. Duška. Všechny tři objekty byly přidány na seznam nemovitých chráněných památek ČR r. 1958.
    Sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého
    Barokní sloup sv. Jana Nepomuckého pochází z doby kolem roku 1730. Sloup vytvořil buď slavný barokní sochař Matyáš Bernard Braun, nebo byl vytvořen v jeho dílně (dílně bratří Pacáků), která pracovala pro šlechtický rod Šporků. Od r. 1958 je sloup chráněnou nemovitou kulturní památkou, od r. 2004 je součástí vesnické památkové zóny.
    E. Horáková podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977; http://www.vilantice.cz, 12.11. 2012

popis

Sloup sv. Jana Nepomuckého stojí na nízkém soklu, na kterém je trojboký podstavec s volutovými pilastry na hranách a volutovitě stočenou římsou na každé straně, s latinskými nápisy na třech stranách podstavce. Nad závity jsou postavy andílků. Trojhranný obelisk zdobený hlavami andílků a obláčky, je zakončený hlavicí s orly, na které stojí socha světce s andílky. Původně kolem sloupu byla kamenná zahrádka se šporkovskými hvězdami (šlechtický rod

E. Horáková podle Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977; Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, sv. 48 Politický okres královédvorský; www.vilantice.cz, 13.11. 2012

socha, monument
     Trutnov  (TU)