Hrady.cz
Téměř zaniklý hrad. Arch. nál. datují jeho exist. do konce 13. – zač. 14. stol. Pís. prameny mlčí. Zal. pravd. jako strážce obch. stezky, maj. snad Berka z Dubé. Zanikl pravd. při sporu Berků s Lužičany, Míšňany a Vartenberky ve 40. letech 15. stol.
Vlčí hrádek
zbytky vytesané místnosti
2003 ©Puffin Puffin
Graficke pismenko Poměrně obtížně naleznutelný hrad, k němuž nevede žádná turistická značka, ale přesto se dá nalézt podle map KČT. Už pod skalním masívem jsou patrné draže.
Puffin, 10.8. 2003

turistické

Pozůstatky malého skalního hrádku na zalesněném pískovcovém ostrohu s kolmými a nepřístupnými stěnami nad Kunzovým a Rákosovým dolem asi 2 km na jihozápad od obce Vlčí Hora.
    Oldřich Vítek, 24.8. 2005
    Autem dojedeme do vesnice Kyjov. Zde u restaurace je i parkoviště, kde se dá velice dobře zaparkovat. Vydáme se po lesní silničce po červené do malebného Kyjovského údolí, kterým protéká říčka Křinice. Asi po 1 km se nachází Kyjovský hrad. My pokračujeme stále dál, až po 3.5 kilometrech procházky dorazíme k Turistickému mostu. Odtud po široké cestě do Vlčího dolu po zelené. Po 250 metrech se cesta stáčí prudce vlevo ( ta nás dovede k Brtnickému

Vlčí hrádek, nebo též Pustý zámek.
    Historické prameny o tomto hrádečku zarytě mlčí. Nejspíš vznikl ve 14. století na území spravovaném Berky z Dubé. Měl za úkol hlídat obchodní stezku a poskytovat ochranu a doprovod kupeckým karavanám, které procházely hluboko pod ním v Rákosovém dole. Navazoval na opevnění, které si Berkové vybudovali pro ochranu obchodní stezky od labských překladišť zboží v Postelwitz a Bad Schandau na Šluknovsko. Největší roli hrádek hrál v době Karla

Oldřich Vítek s malou pomocí knihy Skalní hrady Českého Švýcarska, 24.8. 2005

Děčín  (DC)