Hrady.cz
Dřevěný renesanční kostel sv. Martina z l. 1610–11. Vystavěn nákladem Jana Jeronýma ze Žerotína. Původně luterský. Vnitřní vybavení se nedochovalo. Kostel je cenný svou nenarušenou původní architekturou.
západní průčelí kostela
© Jan P. Štěpánek 10/2008
Graficke pismenko Renesanční roubený dřevěný kostel sv. Martina v centru obce Žárová ležící 4 km severozápadně od Velkých Losin. Kostelík je výjimečný svou autenticitou, nenarušenou pozdějšími přestavbami a úpravami.
Kostel sv. Martina stojí uprostřed ohrazeného hřbitova, v jehož rohu se dle pověsti nachází hroby obětí morové epidemie.

historie

Kostelík v Žárové byl vystavěn na náklady vrchnosti někdy mezi léty 1610 a 1611. Dle starého chronosteria (řecko–latinského textu s datací), které je umístěno nad vstupem do sakristie, měl úmysl zřídit kostel pro luterány již Jan ze Žerotína. Protože však zemřel již roku 1608 vyplnil otcovu vůli až jeho syn Jan Jetřich ze Žerotína (1585 – 1645). Ten u zdejšího kostela také udržoval až do pobělohorského období pastora a kostelu v roce 1618

Jan P. Štěpánek dle Filipová, M.: Dřevěné kostelíky v okolí Velkých Losin. Vlastivědné zajímavosti, Šumperk, 1979, 13.2. 2009

popis

Dřevěný kostelík v Žárové je vzácný díky své autenticitě. Jak zevnitř, tak zvenčí je uchován ve své původní formě. Soudí se, že kostelík, spolu s blízkým dřevěným kostelem v Maršíkově, vystavěla tesařská dílna mistra Michela Hilberta. Jelikož je kostel v Maršíkově přestaven, lze soudit, že jeho starší vzhled se mnoho nelišil od kostela v Žárové. Renesanční roubená stavba s pozdně gotickými prvky stojí na půdoryse obdélníka s polygonálním a

Šumperk  (SU)
    Žárová