Hrady.cz
Klášter Kongregace dcer božské lásky Marianum byl vystavěn v letech 1907 – 1909 v historizujícím stylu, zejména románském a gotickém. Nyní slouží jako ústav sociální péče a Centrum denních služeb.
Bývalý klášter Kongregace dcer božské lásky Marianum v Opavě
Kaple Božského Srdce Páně
© Pavel Vítek 02/2009
Klášter řádu Dcer božské lásky s kaplí Božského Srdce Páně Marianum se nachází asi 1,5 km jižně od centra města v Rooseveltově ulici.

historie

Kongregace Dcer Božské Lásky byla založena matkou Františkou Lechnerovou roku 1868 ve Vídni. Původně sloužila k zaopatření opuštěných dívek. V roce 1870 byla založena filiálka v Opavě. Postupně se z velmi špatných počátků této filiálky vyvinul veliký klášter s penzionátem a vzdělávacím ústavem učitelek. V letech 1907 – 1909 byl na Kylešovickém kopci vystavěn nový klášter podle plánů architekta Adalberta Bartela v historizujícím stylu, zejména

popis

Původně klášter je dvoupatrová, dvoukřídlá budova s kaplí. Kaple bazilikálního typu vsazená do středu klášterních budov se vyznačuje prvky z různých slohových období, zejména ze slohu románského a některé detaily i ze slohu gotického. V letech 1923 – 1930 benediktinský mnich Antonín Vrbík vymaloval interiér kaple v beuronském stylu (styl, z něhož se vyvinula secese, pojmenovaný podle benediktinského kláštera v Beuronu v Bádensku-Württembersku).

klášter
     Opava  (OP)