Zaniklý, patrně strážní objekt z druhé poloviny 15. století, který pohltil novodobý lom.
Pohled na zbytek výběžku, na kterém snad stával hrádek
© Roman Řezáč 01/2008
Graficke pismenko Hrádek označovaný jako Příbram se nacházel asi 2 km severozápadně od Zastávky u Brna. Označení Příbram je však novodobé, neboť místo spadá do katastru stejnojmenné obce, hrádek ní nepatřil a dosud není jisté, kam vlastně sídlo přiřadit. Vhledem k jeho umístění a charakteru se totiž jeví jako nejpravděpodobnější, že šlo jen o jednoduchý strážní objekt nad cestou údolím a tudíž nebylo sídlem žádného rodu. Dnes lokalitu pohltil lom, zbytky hrádku jsou nenávratně pryč a do objektu lomu je navíc zakázán vstup. K lomu se dá dostat jednoduše po silnici od Rosic nebo Litostrova.

historie

Historická fakta o objektu chybí, archeologický výzkum nálezy zařadil do druhé poloviny 15. století. Funkce objektu není doložena, uvažuje se o strážní funkci nad obchodní cestou v údolí.

popis

V prvé řadě se krátce pozastavím u názvosloví. Zde uvedené označení hrad plně nevystihuje charakter místa. Sám bych místo nazval buď hrádkem nebo ještě lépe, strážním objektem, který neplnil sídelní funkci. Vzhledem k zařazení do kategorií zde uváděných se proto u tohoto a podobných míst užívá označení hrad, ač sídlo s hradem – tak jak je chápán odbornou veřejností – nemělo mimo polohy nic společného. Na druhou stranu slovo hrádek je spíše

zaniklý
     Brno-venkov  (BO)