Hrady.cz
Budova vystavěna v letech 1913–1914 pro vojenské potřeby. Armádě složila až do počátku devadesátých let 20. stol. V letech 2001–2003 přeměněna pro potřeby Slezské university.
Rektorát Slezské university v Opavě
Průčelí budovy
© Pavel Vítek 02/2009
Graficke pismenko Budova rektorátu Slezské university se nachází z východní strany na Olbrichově ulici a ze západní strany na ulici Na Rybníčku. Leží západně od centra města, nedaleko od hotelu Koruna a bývalého obchodního domu Breda.

historie

Současná budova rektorátu Slezské university byla postavena v letech 1913–1914 podle projektu Alfreda von Stutterheima v novoempírovém stylu. Původně sloužila vojenské správě. Byly zde umístěny administrativní prostory, prostory strážnice, místnosti pro vzdělávání, stavování a také několik bytů. Část budovy sloužila jako vojenské kasino. Vojenským účelům budova složila i po roce 1918, nepřetržitě až do devadesátých let 20. století, kdy byla

Pavel Vítek – zdroj: Noviny Slezské university, září 2003, 20.2. 2009

popis

Nynější budova rektorátu Slezské university, postavená v novoempírovém stylu v letech 1913–1914 prošla první přestavbou již v roce 1918, kdy byla odstraněna plastická výzdoba tympanonu s gryfy a heraldická výzdoba se symboly rakouského mocnářství. Při další přestavbě v šedesátých letech 20. století byly zrušeny balkónky. Poslední rekonstrukce proběhla v letech 2001–2003, kdy byla přeměněna pro potřeby Slezské university.

Opava  (OP)
    Opava