Hrady.cz
Farní kostel někdejší samostatné obce, postavený 1929–1930 podle projektu Josefa Gočára na ploše bývalého hřbitova. Největší konstruktivistická sakrální stavba v Praze. Od počátku 90. let 20. stol. postupná rekonstrukce při zachování původních prvků. Věž r. 2010 doplněna sochou sv. Václava.
Kostel sv. Václava
© Jiří Špaček, 11/2015
Graficke pismenko Kostel dominuje východní části starých Vršovic. Parkování je možné na náměstí Svatopluka Čecha, nejbližší tramvajové zastávky Náměstí Sv. Čecha (linky 4, 22) a Koh-i-noor (linky 6, 7, 22, 24).
Ivan Grisa , 7.2. 2009

historie

Vzhledem k růstu počtu obyvatel obce na tehdejší periferii Prahy přestával postačovat původní farní kostel sv. Mikuláše. Roku 1903 vznikl spolek pro stavbu nového chrámu, jehož snahou bylo především shromáždění potřebných prostředků. Vydařenými pozemkovými spekulacemi byl tento cíl dosažen v polovině 20. let, kdy byla vypsána soutěž na nový kostel. Při účasti několika desítek architektů byla nejvyšší (druhá) cena udělena návrhu architekta Josefa

Ivan Grisa, dle informací podávaných při dni otevřených dveří 7. 2. 2009, 7.2. 2009

popis

Železobetonová stavba umístěná v silně svažitém terénu, jehož využívá k postupné gradaci své hmoty. Orientována téměř přesně k severu, v ose hlavního (jižního) průčelí hranolová věž (44 m vysoká, 7 m vysoký zlacený kříž), přes celou šíři průčelí předsíň. Vnitřní prostor členěn výškově do tří lodí (nižší boční, výrazně vyšší hlavní), které však vzhledem k použité technologii stavby neoddělují mezilodní pilíře. Hlavní loď se zvyšuje směrem k

Praha 10-Vršovice