Hrady.cz
Zaniklý hrad. Dnešní ves Plesná zmiň. r. 1185 jako majetek waldsasského kláštera. Ves získal r. 1348 Rüdiger ze Sparneku a stala se součástí panství Luby a později Vildštejn. Hrad zmiň. až v 18. stol. Zničen pravd. r. 1519 vojenskou akcí města Chebu.
Nejspíš hradní příkop - jižní strana
Graficke pismenko K místu jsme se dostali poměrně jednoduše po železniční trati od stanice Plesná. Asi po 1,5km je napravo nad tratí kamenitý až skalnatý vršek porostlý vzrostlými smrky a borovicemi, který napohled ničím nezaujme. Po vystoupání na vrchol je však vše jasné. Zbytky hradních zdí jsme však nikde neobjevili, ač jsme se dost snažili. Vytesanou studnu ve skále u potoka, cca 100m na sever, jen cca 50m od trati jsme objevili jen náhodou. Zajímavější bude spíš starodávná cesta na jihu od příkopů. Jedná se spíš už jen o úvoz, který po cestě zbyl. Ten míří kolmo k trati. Je velmi hluboký a připomíná některé úseky Zlaté stezky na Šumavě. Upozornění: po této trati mimo naše očekávání jezdí moderní a rychlé vlaky, takže dohlédněte na své děti a pejsky!
Michal Špiřík, 14.6. 2004

nepatrné zbytky zdí