© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Zřícenina chrámu v Orlických horách zaujme především svojí monumentálností i přes chybějící střechu. Místní farář se o chrám stará s velkým zájmem a pořádá mše pod širým nebem v jeho prostorách. Toto poutní místo i dnes přitahuje svojí magičností.
28.5. 2002

historie

Kostel byl vystavěn v letech 1723 – 33. Ránu, ze které se doposud vzpamatovává mu zasadila 10. května 1945 Rudá armáda pancéřovou pěstí. Vznikl požár, kterému podlehla střecha. Přes snahy obyvatel o opravu se roku 1957 zřítily klenby a v roce 1973 byla nařízena jeho demolice. Prostředky na ni byly naštěstí vyčerpány převozem rokokového schodiště. Kostel je rekonstruován od roku 1990.
    Neratov je známým poutním místem od 60. let 17. století, kdy rokytnický farář nechal podle svého snu vyřezat milostnou sošku Panny Marie, která byla 15.8.1661 přenesena z Rokytnice do Neratova. V letech 1723-33 byl vystavěn nový kostel Nanebevzetí Panny Marie, pravděpodobně podle plánů G.B.Alliprandiho. Zajímavá je především jeho severojižní orientace. 10.5.1945 kostel po zásahu střelou z pancéřové pěsti Rudé armády vyhořel. Požár roztavil

Veronika Kusáková, 24.10. 2007

Rychnov nad Kněžnou  (RK)