Hrady.cz
Kostel sv. Petra a Pavla pochází z 1. pol. 14. století. Sakristie přistavěna později. Při úpravách v 18. stol. přistavěna zvonice. V kostele údajně nejstarší varhany ve Slezsku, doposud plně funkční. Zvon umístěný ve zvonici datovaný 1766.
Kostel sv. Petra a Pavla v Kružberku
Pohled na kostel od severovýchodu
Graficke pismenko Obec Kružberk leží nad údolím řeky Moravice 10 km severozápadně od Vítkova.
Dva km proti proudu řeky Moravice byla v letech 1948 až 1955 vybudována přehradní nádrž. Jelikož slouží jako zásobárna pitné vody, je zde zakázáno koupání a provozování vodních sportů. Povolen je rybolov. Na přehradní hrázi a v jejím bezprostředním okolí byl natáčen televizní seriál Velké sedlo.
Vodou přehradní nádrže byla zatopena usedlost, kde prožila své dětství Friederika Victoria Gessnerová, která je pod pseudonymem Joy Adamsová známá svými knihami především o africké přírodě (lvice Elsa).
Pod vodní nádrží, na levém břehu Moravice se nacházejí Kružberské skály, oblíbené mezi horolezci jako svižné horolezecké stěny.
Asi 2,5 km po proudu Moravice se nachází kdysi známé lázně Jánské Koupele.

historie

První zmínka o vsi Kružberk pochází z roku 1377. Kostel sv. Petra a Pavla najdeme na jižním okraji obce, nedaleko od mostu přes řeku Moravici. Pochází z 1. pol. 14. století. Později, není přesně známo kdy, byla přistavěna sakristie. Koncem 18. stol. při rekonstrukci kostela bylo zaklenuto kněžiště, na kostelní lodi vyzdvižena zvonice a prolomena současná okna. Kostel je státem chráněná kulturní památka a patří k nejstarším kostelům ve Slezsku.

Pavel Vítek - zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia 1994 , 29.1. 2009

popis

Kostel sv. Petra a Pavla je jednolodní přibližně orientovaná stavba téměř čtvercového půdorysu s odsazeným kněžištěm. Ke kostelní lodi ve východní části přiléhá čtyřboká sakristie. Ze střechy lodi vyrůstá dřevěná polygonální zvonice. V ní zvon s datumem 1766. V severní zdi kněžiště se nachází kamenné ostění zazděného lomeného původního portálu. Sakristie a kostelní loď jsou plochostropé, kněžiště zaklenuto pruskou klenbou. V kostele se nachází

Pavel Vítek - zdroj: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia 1994, 29.1. 2009

Opava  (OP)