mlýn U Veselých

Měchurův mlýn
Dominikální mlýn hradčanské kapituly Všech svatých, r.1666 doložen mlynář Matouš Měchura. Od r. 1776 zde po sedm generací hospodaří rod Veselých. Mlýn pracoval do r. 1950, je stále provozuschopný, příležitostně slouží dodnes.
© Milan Caha 03/2008
Graficke pismenko Mlýn zvaný podle prvního doloženého mlynáře Měchurův, či častěji podle posledních majitelů, rodiny Veselých, najdeme na východním okraji obce Choteč. Mlýn leží na trase podél Radotínského potoka, příjemné jak pro pěší, tak pro cykloturistiku. Kolem budovy prochází červená turistická značka, která se v Chotči napojuje na zelenou značku a končí.
3.2. 2009

historie

Kdy byl mlýn založen nevíme. Jisté je, že na tomto dominikálním mlýnu od roku 1666 hospodařil mlynář Matouš Měchura z nedaleké Chýnice. Měchurové zde žili a hospodařili do třetiny 18. století. Ze starého a váženého mlynářského rodu Měchurů pochází např. i žena Františka Palackého, sestra hudebního skladatele Eugena Leopolda. Roku 1737 mlýn koupil od vrchnosti – hradčanské kapituly Všech svatých – mlynář Václav Váňa, vrchnost si však nadále

Milan Caha (zdroj: Klempera J.: Vodní mlýny v Čechách III. – Praha a okolí, Libri, Praha 2001), 3.2. 2009

mlýn
    vodní