Kalinův mlýn

Podořešský mlýn
Mlýn na Radotínském potoce pravděpodobně středověkého původu, písemně doložen v 16. stol. Od r. 1637 ve vlastnictví Svatovítské kapituly, od r. 1715 dodnes patří mlynářské rodině Kalinů. V provozu do r. 1947.
hlavní budova areálu
© Milan Caha 03/2008
Graficke pismenko Mlýn leží na zajímavé trase údolím Radotínského potoka, vhodné jak pro pěší, tak pro cyklisty. Délka toku potoka je 22,6 km, stávalo na něm 21 mlýnů. Turistická cesta prochází odedávna přímo mlýnem. Mlýn však již dávno neposkytuje hostinské ani jiné služby, jeho provoz skončil r. 1947. U mlýna se kříží dvě turistické značky, červená vedoucí údolím potoka a modrá z Ořecha do Třebotova.
31.1. 2009

historie

Historie mlýna je spojena s historií obce Ořech, ke které odpradávna patřil. Ač o tom nejsou písemné doklady, je možné, že vznikl současně s obcí, tedy již v polovině 14. století. O jeho starodávnosti a provázanosti s obci svědčí i to, že mu bylo přiděleno č. p. 1. Mlýn patříval k svobodnému ořešskému gruntu, později zvanému Jílkovský. První historické doklady o jeho existenci jsou ze 16. století. Od roku 1637 do počátku 18. století mlýn

Milan Caha (zdroj: Klempera J.: Vodní mlýny v Čechách III. – Praha a okolí, Libri, Praha 2001), 31.1. 2009

Mlýn je stále v majetku rodu Kalinů po přeslici. V současné době probíhá ve mlýně rekonstrukce.
    Roman Haselbach , 17.2. 2010