Zaniklá tvrz v rovinné poloze, založená na přelomu 14. a 15.století.
Pohled od jihovýchodu, uprostřed černý pruh po jádru tvrze, kolem světlý po příkopu
© Roman Řezáč 03/2008
Graficke pismenko Tvrz stávala na místě, které je dnes využíváno jako pole, nachází se hned za posledními domy, mezi silnicí směrem na Bokšůvky a Pruským potokem, ještě před cedulí oznamující konec obce. Místo je volně přístupné, jedině na jaře hrozí výprask od zemědělce, který zasadil obilí a někdo mu po něm zase šlape.

historie

Počátky tvrze a její vznik můžeme spojit s dobou konce 14. a začátku 15. století. V té době došlo ke sjednocení vsi, neboť před touto dobou byla rozdělena na díly. První zmínka o Prusech (ovšem ne o tvrzi) pochází z roku 1349, kdy díl vsi držel Nedvídek z Voděrad. Po Prusech se psali před rokem 1368 také bratři Jakub Konček, Janek, Ctibor a Janáč, díl jim tedy jistě patřil. V roce 1384 se po Prusech psal Myslibor z Radovesic. Na začátku 15.

popis

Tvrz v Moravských Prusech můžeme směle označit za zaniklou, přestože se stále ještě dá vysledovat náznak centrálního pahorku i příkopu, který ho obtáčel. Tvrz stávala v rovinné poloze a zdá se, že měla obvyklé utváření centrálního jádra obtočeného příkopem a jistě i vnějším valem. Pro obranu to nebylo nějak výhodné místo, ale odpovídá zcela běžným sídlům své kategorie. Mnohaletá zemědělská orba srovnala tvrziště téměř do roviny, ovšem při