Hrady.cz
Synagoga z poč. 19. stol. v pozdně klasicistním slohu. R. 1856 zvětšena. Bohoslužby do 30. let 20. stol., poté skladiště, kadeřnictví a byty. Od r. 1995 ve vlastnictví Židovské obce v Praze, slouží jako muzeum.
synagoga ze Šternberské ulice
© Milan Caha 01/2009
Graficke pismenko Nejstarší zmínky o Židech v Divišově jsou z roku 1685. Koncem 19. století zde žilo 133 obyvatel židovského původu. O synagoze v Šternberské ulici jsou zmínky z roku 1855. Byla vystavěna na počátku 19. století v pozdně klasicistním až empírovém slohu s apsidou. Hlavní sál měl kapacitu pro 120 mužů. Na ženskou galerii vedlo schodiště z předsíně. Bohoslužby se zde konaly do počátku 30. let 20. století. V roce 1935 bylo veškeré zařízení věnováno židovské obci do Benešova. Během 2. světové války sloužila budova jako skladiště kovů. Po válce byla nějakou dobu opuštěna, roku 1957 byla upravena na kadeřnictví a byty. V roce 1995 byla ...
Milan Caha (Zdroj: B. Rozkošná, P. Jakubec, Židovské památky Čech, Nakladatelství Era, 2004), 23.1. 2009

židovské památky
     Benešov  (BN)