Hrady.cz
Významná románská stavba, postavená ve dvou obdobích. Západní část je z 11. století, východní část ze 13. století. Loď upravena a zaklenuta v 16. století. Sakristie přistavěna 1757, věž upravena 1773.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Kostel patří mezi významné románské stavby středních Čech. Románská stavba pochází pravděpodobně ze dvou stavebních období. Starší – západní – část z 11. století, mladší, pozdně románská východní část ze 13. století. Poprvé připomínán byl v roce 1350. Loď byla upravena a zaklenuta v 16. století. Sakristie s kaplí byla přistavěna 1757, věž upravena 1773. Stavba souvisela se sousední tvrzí, ještě v roce 1890 spojovala zámek s kostelem dřevěná lávka.
Milan Caha (zdroj: Poche E. a kol.: Umělecké památky Čech, díl 2 (K-O), Academia, Praha 1978), 9.2. 2009

popis

Jednolodní obdélná stavba s půlkruhovou apsidou na východě a hranolovou věží na západě. Na věži jsou dvě řady trojitých sdružených okének. Na severovýchodní straně je přistavěna sakristie a kaple Panny Marie. V ose apsidy je původní románské okno, v jižní zdi se dochoval raně gotický kamenný profilovaný portál. Hlavní oltář je rokokový, kazatelna barokní. Křtitelnice je z roku 1611. Uvnitř je i desítka náhrobníků Vidláků ze Slavkova a Kaplířů ze

Benešov  (BN)
    Neustupov