Hrady.cz
Zaniklá tvrz postavená patrně ve 14. stol. V Brodě se zmiňují dva dvorce; jeden s tvrzí držel r. 1382 Jan Cvik Kutnohorský, r. 1391 se majiteli stali Heřman Mauer z Hory a Ondřej Rábl z Močovic. Tvrz zanikla za husitských válek. Na druhém dvorci seděli v 15. stol. vladykové Hadrpurkové ze Sobučic.
Hadrburk
Misto starého tvrziště
Od vesnice Pohled po žluté tirustické. pak přes železniční most a po levé straně je možno nalézt místo, kde stávala tvrz.
28.5. 2002

historie

Držitelé tvrze a dvoru který k tvrzi patřil, byli řízeny knihami Brodskými. Roku 1382 držel tvrz Jan Cvik Kutnohorský a r. 1385 ji pronajímal jinému Horníku po dobu tří let. Ke tvrzi patřily pole, pastviny, louky, rybníky a mlýny. Roku 1391 prodal toto dědictví Heřmanovi Mauerovi z Hory a Ondřejovi Ráblovi z Močovic, ktrý ji r. 1393 prodal. Kromě toho se ještě jeden dvorec připomíná a v Brodě žila rodina, která se nazývala Haderpurger. V 15.

zaniklý
     Havlíčkův Brod  (HB)