Hrady.cz
Chval z rodu Ronovců založil r.1277 vodní hrad Lipý. Po požáru r.1515 opraven v renesančním slohu. Za Kouniců r.1681 již pustý. R. 1820 zámek definitivně vyhořel. V 90. letech min. stol. zahájen archeologický průzkum a zbytky byly zakonzervovány.
Lipý - Česká Lípa
Dnes již zaniklý hrad stával na místě pozdějšího zámku. Hrad byl založen někdy před rokem 1277.
28.5. 2002

turistické

Zříceniny hradu Lipý jsou dobře viditelné ze silniční estakády procházející městem Česká Lípa - silnice Nový Bor - Doksy. Vlastní zříceniny leží nedaleko centra města, na břehu řeky Ploučnice, od které je odděluje silnice Česká Lípa - Mimoň. Nedaleko České Lípy můžeme shlédnout zámek v Zákupech a nebo sklaní hrad ve Sloupu v Čechách.

historie

Roku 1277 založil Chval z rodu Ronovců vodní hrad Lipý. Zaujímal významné místo mezi sídly Ronovců. Ve 30 letech 13. století začíná okolo hradu vznikat poddanské město - Lipá, které je stejně jako samotný hrad v drželi v té době páni z Lipé z nichž právě Jindřichovi z Lipé bývá připisováno i velkorysé založení jednoho z největších poddanských měst. Roku 1327 koupili hrad další příslušníci odnože Ronovců, páni z Dubé. Lipý držel až do své smrti

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)