Hrady.cz
První kamenné opevnění Sušice vzniklo v r. 1322. Druhý pás hradeb byl přistavěn za Vladislava Jagellonského. Dochovány části hradebních zdí, bašta vnější hradby a fortna.
bašta vnější hradební zdi při židovském hřbitově nad potokem Roušarkou
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Město Sušice mělo opevnění, skládající se ze dvou pásů hradeb. První – vnitřní – hradby, dovolil městu postavit král Jan Lucemburský v roce 1322. Tuto událost připomíná kamenná deska ve vestibulu radnice. Hradba byla 120 cm silná a až 7 metrů vysoká, opatřená cimbuřím. Její fragmenty se uchovaly okolo celého městského jádra, s výjimkou jižní strany. Hradby měly tři brány, Pražskou, Říšskou a Klášterní, zvanou též Velká brána. Žádná z bran se nedochovala, zbořeny byly v polovině 19. století. Dochovala se jen fortna na východě, vedoucí k řece. Bašty vnitřní hradby, ani příkop se nezachovaly, průběh příkopu lze však jasně vysledovat v průběhu širších ...

brána, opevnění
     Klatovy  ( KT)