Den boje za svobodu a demokracii
Původní vodní tvrz (či hrad, prameny jsou v tomto ohledu nejednotné) postavená kolem roku 1350 byla přestavěna na jednopatrový zámek, který byl roku 1850 regotizován. Zámek má trojúhelníkové nádvoří. U zámku je rozsáhlý zámecký park.
Graficke pismenko V sezóně 2006 byl zámek pro návštěvníky uzavřen. Probíhala stavební rekonstrukce, která byla už velmi naléhavě potřeba a která se - oproti původním časovým odhadům - prodlouží. V průběhu roku 2006 dochází k adaptaci části vnitřních prostor (přízemí severozápadního křídla, kaple, sály ve 2.patře zámku), rekonstrukci krovů, střechy a fasády, budou vyměněna všechna okna a - podle archivních podkladů a nalezených základů - opět vybudovaná sakristie. Probíhají práce vedoucí k řešení problému vlhkosti, která už dlouho ohrožovala a poškozovala přízemní prostory zámku. Zámecké expozice ze sbírek Národního muzea Společnost v Čechách 19. století, Rilke ...
Ivana Koubová, 16.6. 2006

Vrchotovy Janovice – zámek
    První zpráva o Janovicích je z r. 1243, kdy se připomíná Kunrát z Janovic, jenž byl předkem panského rodu z Janovic. Jeho syn Purkart z Janovic se připomíná v l. 1243 – 1295; zastával důležité veřejné úřady (r. 1260 byl purkrabím na Zvíkově, potom na Práchni, v l. 1270 – 1276 královským hejtmanem ve Štýrsku a v Horních Rakousích, posléze nejvyšším purkrabím v Čechách). V l. 1336 – 1356 se uvádí Herbart z Janovic, který severně od vsi založil asi

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 3.4. 2009
    Menu a stránka samotná se upravuje...

Svatby, Pronájem prostor, Úschovna kol, Úschovna zavazadel, Rezervace, Suvenýry, Parkoviště, Restaurace, Bezbariérový, WC
    hrad přestavěný na zámek
     Benešov  (BN)