hrad Příkopy

Starý Rýzmberk, Alt-Riesenberg
Zaniklý hrad. Při arch. výzk. nalezena keramika z 11. stol. Hrad mohl hrát význ. úlohu při obraně Všerubského průsmyku v bojích mezi Břetislavem I. a císařem Jindřichem III. r. 1040. Opevnění a další arch. nálezy poukazují na hrad z 1. pol. 13. stol.
Celý vrchol je chráněn soustavou mohutných příkopů
Graficke pismenko Pověst sem klade tzv. "Žižkovy valy", tábořiště z doby obléhání N. Heršteijna. Skutečné stáří Příkopů je však mnohem větší. Archeologická sonda tu odhalila pevné hradisko z 11. století. Patrně zde vznikl obranný pohraniční hrádek českého knížete, snad v souvislosti s boji knížete Břetislava I. s německým králem Jindřichem III.
Strategickou důležitost místa dokládá bitva obou panovníků u nedalekého Brůdku r. 1040.
Nově byl zdejší hrad opevňován za knížete Soběslava (r. 1125-40). Příkopy byly opuštěny po roce 1270, když byl zbudován Rýzmberk.
Hradisko se rozkládalo na eliptické plošině o rozměrech 76x27 m. V prudkém svahu opevňovaly hrad valy, vzdálené od sebe 10, 18, a 15m a hluboké příkopy. Po hradních, zřejmě dřevěných, roubených objektech, nezůstalo stop.