Hrady.cz
Areál nově vznikajícího biskupství ohradila ve 2. pol. 17. stol. prostá zeď se třemi jednoduchými branami. Hlavní odděluje na severu Dómskou ulici od stejnojmenného náměstí. Přímo u ní stojí empírový branský domek č. p. 11d, v sousedství je barokní dům č. p. 12d.
Brána k Dómskému náměstí
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Brána tvoří hlavní vstup do areálu biskupství ve směru z centra města, tedy z Dómské ulice na Dómské náměstí. Vjezd vozidlem do vlastní brány je možný jen na zvláštní povolení. Vzdálenost areálu biskupství představuje od obou litoměřických nádraží asi kilometr chůze.

popis

Vlastní brána je jednoduchá, kulisová raně barokní stavba z roku 1662. Severní, tedy vnější strana je bosovaná a ve štítě je vložen erb prvního litoměřického biskupa Rudolfa ze Šlejnic (Schleinitz). Vnitřní strana je zcela bez výzdoby. Západně od ní stojí přízemní empírový branský domek č. p. 11d (dnes sídlo charity), východně pak barokní dům č. p. 12d, postavený počátkem 18. století za biskupa Koenigsegga (jeho erb je nad vchodem), původně snad

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 2, 4.1. 2009

brána, opevnění