Hrady.cz
Novogotická vila Pfaffenhof (lidově Fafák) postavená na místě vinařské kaple svatého Mikuláše ze 14. století, zrušené za Josefa II. Po roce 1945 zchátrala, započatá oprava po roce 1990 (nové stropy) nedokončena, volně přístupný objekt pracuje k rozpadu.
pohled od jihu
Graficke pismenko Vilu Pfaffenhof najdeme jižně od silnice III. třídy Litoměřice - Michalovice, uprostřed zpustlých ovocných sadů na východním výběžku Radobýlu. Parkování možné na cestě k ní, nejbližší železniční zastávka Litoměřice cihelna na trati Lovosice - Česká Lípa asi 1 km východně.
Pro majitele, uváděného v kontaktních informacích, se nepodařilo nalézt oficiální webovou stránku. Jeho záměry s objektem jsou zřejmě výhradně spekulativní.
Ivan Grisa , 3.1. 2009

historie

Vila Pfaffenhof zaujímá staveniště někdejší vinařské kaple svatého Mikuláše, doložené zde ve 14. století. Ta byla zrušena za Josefa II. Západně odtud byl v polovině 19. století postaven tzv. Gaubův dvůr, ze kterého zbývají jen obvodové zdi. Koncem 19. století si na místě kaple postavila vilu rodina Pfaff, která jí dala i jméno. Jejich honosnou novorenesanční hrobku najdeme dodnes na nedalekém městském hřbitově. Objekt jim zřejmě patřil až do 2.

Ivan Grisa, dle webové stránky http:/richard-1.com, 4.1. 2009

Litoměřice  (LT)