Hrady.cz
Novorenesanční budova městského divadla z r. 1874 vyhořela do základů r. 1918. V letech 1919–1924 na jejím místě podle návrhu R. Bitzana z Drážďan vznikla největší divadelní budova v Čechách mimo Prahu, rekonstruovaná v 90. letech 20. století. Nyní Krušnohorské divadlo.
Teplice - Krušnohorské divadlo
© Jiří Špaček, 10/2016
Graficke pismenko Dnešní Krušnohorské divadlo stojí na rohu ulic Lázeňská a U Císařských lázní, severovýchodně od zdejšího zámku. Od železniční stanice a autobusového nádraží je vzdáleno necelý kilometr jižně, nejbližší zastávka MHD Divadlo. V okolí je řada možností občerstvení.

historie

Na nároží Lázeňské a někdejší Královské třídy (nyní U Císařských lázní) bylo roku 1874 postaveno novorenesanční městské divadlo. Od Lázeňské ulice ho oddělovala fronta domů. Roku 1918 vyhořelo do základů, město se i přes nelehkou poválečnou situaci rozhodlo je nahradit novou velkolepou budovou, která by kromě divadelního sálu zahrnula i kino a restaurační zařízení. Návrh vypracoval drážďanský architekt Rudolf Bitzan, stavba proběhla v letech

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 29.12. 2008

Teplice  (TP)