Hrady.cz
Dvoupatrový empírový dům z roku 1823, původně hotel, od roku 1896 poštovní úřad. Jeden z typických domů empírových Teplic, několikrát upravovaný pro účely poštovního provozu včetně zadního křídla ze 30. let 20. století.
Teplice - dům U Pruského krále
© Jiří Špaček, 10/2016
Graficke pismenko Dům tvoří severní stranu Laubeho (původně Štěpánova) náměstí. Dále k východu pokračovala empírová zástavba Mlýnské ulice, zcela zdemolovaná koncem 80. let 20. století. Od železniční stanice a autobusového nádraží je dům vzdálen asi 1 km přes vilovou čtvrť na kopci na pomezí Teplic a Šanova, před objektem je zastávka místní MHD. Do Laubeho náměstí tu ústí ulice U Císařských lázní, jejichž objekt se nachází naproti přes ulici.

historie

Dům U Pruského krále je dvoupatrový empírový dům z roku 1823, původně lázeňský hotel, od roku 1896 poštovní úřad. Jeden z typických domů empírových Teplic, několikrát upravovaný pro účely poštovního provozu včetně zadního křídla ze 30. let 20. století. V letech 1900–1908 se poštovní zásilky mezi tehdejší hlavní poštou v domě U Pruského krále a nádražím Ústecko-teplické dráhy dopravovaly tramvajovými vozy. Ty používaly vlečku, která vedla z

Ivan Grisa, dle Milada Lejsková - Matyášková, Teplice v době klasicismu, 1972, Umělecké památky Čech, svazek 4, vlastní archivní průzkum, 30.1. 2009

Teplice  (TP)
    Teplice