Seumeho kaple

kaple Nalezení sv. Kříže
Kaple postavená v letech 1728–1730 Kristiánem Laglerem na nově zřizovaném městském hřbitově. Po jeho přeměně na park zachována spolu s pomníkem a náhrobkem básníka J. G. Seumeho, po němž je často nazývána. Po letech chátrání upravena na výstavní prostor bez církevního zařízení.
Teplice - Seumeho kaple
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Bývalý hřbitov je sevřen v klínu mezi ulicemi Lipová, U Císařských lázní a Poštovní a domy na severní straně Laubeho náměstí. Z hlavní ulice je vidět především pomník J. G. Seumeho, kaple se nachází východně od něj mezi stromy parku.

historie

Při zřízení nového hřbitova východně od starého města byla na něm v letech 1728–1730 postavena zednickým mistrem Kristiánem Laglerem jednoduchá barokní kaple s odsazeným obdélným závěrem a sanktusníkem, orientovaná k východu. Do jejího průčelí byly vetknuty desky se jmény důstojníků spojeneckých armád, kteří zemřeli v Teplicích na následky zranění v bitvě u Chlumce a Přestanova r. 1813. Po zrušení hřbitova zanikla jeho ohradní zeď a všechny

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 4, 29.12. 2008
    Johann Gottfried Seume (1763-1810) se narodil v selské rodině v obci Poserna, nyní části města Lützen v Sasku-Anhaltsku. Brzy osiřel. Místo studia bohoslovectví byl odveden do hesenské armády, která v anglických službách bojovala v Severní Americe. Po návratu se stal vojínem armády pruské. Po propuštění se věnoval vlastní literární tvorbě a překládání z angličtiny. Do roku 1796 byl v ruských službách a zúčastnil se obléhání Varšavy r. 1794.

Ivan Grisa. dle informační tabule v Lipové ulici, 29.12. 2008

Teplice  (TP)