Hrady.cz
Monumentální stavba postavená v kombinaci novorenesance a byzantského slohu v letech 1881–1882 dle projektu W. Stiassnyho a H. Rudolpha na hřebeni mezi kostelem sv. Bartoloměje a dnešní obchodní akademií. Uzavřena r. 1938, vypálena a zbořena místními nacisty v březnu 1939. Připomíná ji památník.
Teplice - památník synagogy
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Synagoga stávala na místě dnešního domu č. p. 2165 v ohybu Chelčického ulice východně od kostela sv. Bartoloměje. Z Českobratrské ulice lze k místu vystoupit k jihu po schodišti. Poblíž v Lipové ulici se nachází památník holocaustu, který připomíná i zničení synagogy r. 1939.

historie

Židovská obec ve městě je doložena poprvé r. 1414. Ghetto se rozkládalo v prostoru dnešního kulturního domu a kolonády (mezi divadlem a náměstím Svobody), celá jeho zástavba renesančního, barokního a klasicistního původu byla zdemolována po r. 1945. Po zrovnoprávnění Židů v Rakousku se bohatší příslušníci komunity stěhovali ze starého ghetta do nových domů ve městě. Zároveň se rozhodli vybudovat velkolepý svatostánek. Pro jeho umístění získali

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka..., svazek 7, 31.12. 2008

židovské památky