Hrady.cz
Ústecko-teplická dráha zahájila roku 1858 provoz na trati Ústí nad Labem-Teplice. V letech 1858-1908 vyrostla postupně monumentální budova, kde sídlila i pošta a ředitelství společnosti. Po letech chátrání zvnějšku i uvnitř částečně opravena a vybudováno nové nástupiště.
Nádražní budova v Teplicích
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Nádražní budova tvoří jižní čelo střední části železniční stanice Teplice v Čechách. Příjezd autem ze silnic I/8 nebo I/13 ulicemi Hrázní a Na Hrázi. Přes ulici se nachází autobusové nádraží. Před nádražím zastavují linky zdejší MHD.

historie

Železniční spojení Teplic bylo vybudováno především pro dopravu uhlí z dolů v okolí Chabařovic k labským překladištím v Ústí nad Labem. Pro tento účel byla založena akciová společnost Ústecko-teplické dráhy (ÚTD), která r. 1858 zahájila provoz na prvním úseku mezi oběma městy. Počátky společnosti byly značně rozpačité, nový dopravní prostředek si obtížně získával důvěru především lázeňské klientely, jejíž počty navíc vlivem počínající

Ivan Grisa, dle Mojmír Krejčiřík: Česká nádraží - Architektura a stavební vývoj, díl III/1, Vydavatelství dopravní literatury Ing. Luděk Čada, 2009, 31.12. 2008

Teplice  (TP)
    Teplice